Felvidék térkép

Felvidék magyaroktól sűrűn lakott tájait négy szelvényen tudtuk ábrázolni. Úgy döntöttünk, hogy a – szlovákok érzékenysége, na meg a jobb használhatóság miatt – célszerű a helységeket kétnyelvű felirattal megjeleníteni. Így a Felvidék térképek helységnevei a Csallóközben és más síkvidéki területeken túl sűrítették az információs tartalmat. Ennek ellensúlyozására – a nyomdai lehetőségeket is figyelembe véve - 1 : 285 000 változtattuk a méretarányt. Így négy szelvénybe foglalva átlátható a Felvidék térképeken a magyarlakta területek elhelyezkedése.
Ez a négy Felvidék térkép nem mindig jelent földrajzilag is önálló területet, de ez már a sajnálatos politikai diktátum eredménye. Jelenleg a szlovákiai magyarság ezen a hosszan elnyúló kelet-nyugati területen él, melyet a négy Felvidék térkép ábrázol: 1. Csallóköz és Mátyusföld, 2. Garam és Ipoly mente, 3. Gömör és Sajó mente, 4. Hernád mente és Zempléni sík. Minden térkép után település listát találunk, melyben betűrend szerint megtalálható a keresett település.


Felvidék térkép

Felvidéki tájak

A Felvidéki táj nem egy földrajzi egység, a kelet – nyugati irányban hosszan elnyúló terület, amely földrajzilag inkább kapcsolódik magyarországi tájegységhez, mint a mesterséges határ által egy országba kerített területekhez. Csallóköz, Mátyusföld a Kisalföld szerves része. Hiába mondjuk, hogy Felvidéki táj, mert elhatárolja a Duna. Ugyanaz a mély fekvésű, vízjárta vidék mint a Szigetköz, ugyanúgy a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma. Jellegzetes Felvidéki táj, mondhatnánk a Garam, az Ipoly mente. A folyók és mellékfolyóik által kialakított síkságok szépen művelt szántói, kisebb dombokkal tarkítva, északról a kezdődő hegységek alján hirtelen emelkedő hegyeket koszorúzó várromokkal./ Gimes vár, Kékkő vára, Ajnácskő, Fülek stb./ De hát a Nógrádi medence mindkét oldalán hasonló szépségűre formálta az Ipoly a Felvidéki tájat.
Kicsit más a helyzet „Gömörország” területén, ahol a hegyek magasabbak, a Felvidéki táj ezért vadregényesebb, szűkebb völgyekben rohan elő a hegyekből a Sajó, a Bódva, a Hernád. Talán a Zempléni sík mutat a Csallóközhöz hasonló tipikus sík vidéket, hiszen ez a Felvidéki táj, egyértelműen a Nagyalföld része, a Bodrog, a Latorca, a Tisza által formált vidék.


Felvidéki programok

A Felvidéki programok jellemzően a Magastátra, a Hernád áttörés, a Vág felső folyása, a Fátra természeti szépségeit célozzák meg. Poprád, Szepesség, Kassa, a fő utazási célpontok. Pedig a magyarlakta határ menti területek is sok szépséggel várják a látogatót. A Csallóköz vízi világa igaz elsősorban nyári Felvidéki program, de a Szádelői beszakadás ugyanolyan látványos télen, nyáron mint a jól ismert Békás szoros Erdélyben. És nem utolsó sorban egy jó Felvidéki program: Kékkő vára, Fülek, Ajnácskő vára, Budapestről közelebbi kirándulási célpont lehet, mint akár a Balaton. Ha Aggtelekre megyünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy Felvidéki programot könnyen kapcsolhatunk hozzá. Hiszen Felvidéki programunkban a természet csodái, a Betléri Andrássy Kastély és Krasznahorka vára, Torna vára 20 – 30 km-es körben érhetők el. A természetjárás öröme, a műemlékek szépsége, és a Gömör Tornai – karszt sok-sok barlang csodája mellett, sok hangulatos kis magyar falu szálláshelyeivel várja a látogatót. Ne feledkezzünk meg Pozsony, Komárom vagy Kassa történelmi, kulturális célpontjai mellett a kisebb, szinte szín magyar települések: Dunaszerdahely, Párkány, Tornaalja, Szepsi, Nagykapos, Királyhelmec is érdekes Felvidéki programot biztosít.