Székelyföld térkép >>> | Erdélyi tájak >>> | Erdélyi programok >>>


Székelyföld térkép

Székelyföldet három szelvényben tudtuk megmutatni, úgy hogy a három székelyföld térkép minden helységet tartalmazzon. Mindegyik térkép kihajtható, ezáltal a zsebatlasz méretéből kiemelve, praktikusan átfogja az egyes történeti és földrajzi egységet jelentő nagyobb erdélyi tájegységet.

Úgymint:

Minden székelyföld térkép után részletes település listát találunk, amely magyar és idegen nyelven felsorolja a térképen lévő helységeket, kereső számmal (pl. B4) biztosítva a keresett település gyors megtalálását az adott székelyföld térképen.


Székelyföld térkép

Erdélyi tájak

Az Erdélyi tájak szépségét mostanában sok míves fotóalbumban csodálhatjuk meg. A sok szép fotó igazat mond – nem csak érzelmi okból, vagy az úti élmény hatása alatt - látja gyönyörűnek az Erdélyi tájat a turista. Elsősorban a Kárpátok magas bércei, de az alacsonyabb hegyvonulatai is fenséges látványt nyújtanak az odalátogatónak. A csapadékos hegyi rétek harsány zöldje, a völgyekben megbújó kis falvak, az un. fiatornyos templomtornyaikkal egyedülálló panorámával fogadják a turistát.

Az Erdélyi táj megkapóan változatos. Csak a gerinctúrázók élvezhetik az erdőhatár felett a Radnai havasok messze elnyúló zöld magashegységi tájait, vagy a Királykő éles szirtjeit. De ajánljuk a legmagasabb magyarlakta hegyvidék a Hargita-hegység csúcsainak megközelítését. Autóval is elég jól megközelíthetők egyes helyek, pl Hargitafürdő, de a Madarasi- Hargita is. Tetejéről - jó időben - az egész Kárpát koszorú jól látható. Az Erdélyi tájak szinte a térképek szerint behatárolhatók: a Gyergyói Havasok, Hagymás Hegység, Egyes Kő, a Csiki Havasok, előttük a Csiki medence, Háromszék határán a Bucsecs, de még a Fogarasi Havasok is jól kivehető.

A Székelyföld tájainak fontosabb műemlékei, történelmi emlékhelyei, mind célba vehetők a térképek alapján.


Erdélyi programok

Székelyföld természeti csodáit, műkincseit erdélyi programok keretében látogatják a turisták. A Székelyföld térképeken a nevezetességek eleve jelölve vannak. Ennek alapján egyéni turizmus keretében mindenki maga válogathat az erdélyi programok között. Ajánljuk ne csak a Csíksomlyói Búcsú a Békás szoros, a Szent Anna tó legyen az erdélyi programok célpontja, a talán kevésbé ismert Máréfalva székelykapui, a Pádis fennsík, vagy a Kalotaszentkirályi csipkefőző fesztivál szintén szolgál érdekes látnivalóval.

Könnyen kaphatunk segítséget az erdely.lap.hu, Erdélyi szállások, Erdélyi turizmus stb. honlapokon, melyek által hirdetett un. falusi turizmust célszerű választani. A falusi házaknál az elszállásolás egyben több lehetőséget ad a turistának helyben kiegészíteni erdélyi programját.
Egyéb erdélyi programok: Szentegyháza világhírű gyermekkórusa, Csíkrákoson Szőnyegszóvő Manufaktúra van, a bútorfestést még művelik Mákófalván - közvetlen kapcsolatba kerülni a magyar emberekkel, bepillantást nyerni hétköznapi életükbe.

Az erdélyi utazás hagyományosan a határhoz közeli "egy éjszakás" szállások igénybevételével hosszú buszozás a székelyföldre (hiszen pl. Bp-ről 600 - 700 km a távolság).

A jellegzetes útirányok:

Az erdélyi programok turisztikai látványosságait, élményeit elsősorban a 80-90%-ban magyarlakta Székelyföld nyújtja az utazónak. Itt rövid idő alatt otthon érzi magát az utazó, hiszen az utcán, a bevásárló helyeken szinte csak magyar szót hall.

Székelyföld turizmusa a nagyvárosok környéki helységek: Gyergyó, Csík, Udvarhely, Háromszék falvai számára jelentenek rendszeres szálláshely kiadást, melyet jellegzetes erdélyi programokkal tarkítva, un. falusi turizmus keretében valósítanak meg.

A műemlék templomok, történelmi emlékek, múzeumok, kastélyok, a csíksomlyói búcsújáróhely, megtekintése mellett, jellegzetes erdélyi program, a sétakocsikázás, kirándulás a hegyekben, vadles, lovagoltatás, tábortűz, a helyi népzene, néptánc bemutatása, népművészeti vásár, székelykapu készítés, hímzés, szövés, bútorfestés megtekintése.

Erdélyi programokból nem hiányozhat a Tordai, Parajdi sóbánya, a Szovátai sóstó, a természet csodáinak: Gyilkos tó, Békás szoros, Szent Anna tó, Torjai büdös barlang, a mofeták, és borvíz források felkeresése. Az erdélyi programok betekintést nyújtanak a hétköznapi életben jelenleg is élő népi kultúra világába. Sajnos ebből az erdélyi programok csak csipetnyi ízelítőt adnak, de felkelthetik az érdeklődést. Leginkább a helyi gasztronómia, a vendéglátó falvakban természetes kedvesség, vendégszeretet ragadja meg az odalátogatót.

Az erdélyi programok által érintett falvak teljes mértékben magyarlakta helységek, elsősorban Székelyföld területére esnek, melyet térképünk 3 szelvényben tartalmaz teljes részletességgel.